- Ondanks krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn HR-professionals uiterst loyaal aan hun werkgever, blijkt uit een nieuw onderzoek.
- Slechts vier procent van HR-professionals zocht dit jaar naar ander werk, een forse daling ten opzichte van vorig jaar, toen twaalf procent op zoek was.
- De uitzonderlijk hoge mate van honkvastheid van HR-professionals is zorgelijk voor bedrijven die hen nodig hebben om personeelstekorten te helpen oplossen.
- Lees ook: 1 op 4 IT’ers wisselde afgelopen jaar van baan, hoewel gros niet actief op zoek was
Ondanks krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn HR-professionals uiterst loyaal aan hun werkgever. Slechts vier procent van HR-professionals zocht dit jaar naar ander werk, een forse daling ten opzichte van vorig jaar, toen twaalf procent op zoek was.
Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, AFAS Software en uitgeverij Performa HR onder meer dan zeshonderd HR-professionals bij Nederlandse werkgevers.
De uitzonderlijk hoge mate van honkvastheid van HR-professionals bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt is opmerkelijk, zeker in vergelijking met andere beroepsgroepen. Zo wisselde een kwart van IT’ers in loondienst het afgelopen jaar van baan, bleek onlangs uit een ander onderzoek.
Op de arbeidsmarkt als geheel is nauwelijks te merken dat de Nederlandse economie matig draait: in oktober daalde de werkloosheid tot 3,6 procent van de beroepsbevolking, bleek vorige maand uit cijfers van het CBS.
HR-professional wisselt opvallend weinig van baan
Het gebrek aan mobiliteit van HR-professionals is voor sommige bedrijven dan ook een bron van zorgen: in een periode van personeelstekorten is uitgerekend het vinden van mensen die dat probleem moeten helpen oplossen, bijzonder moeilijk.
"Het is mooi dat mensen zo loyaal zijn aan hun werkplek", zegt Britt Breure, HR-directeur bij AFAS Software. "Wel zitten veel Nederlandse bedrijven momenteel ontzettend omhoog om de juiste mensen te vinden. Wanneer je een goede bezetting op HR mist, is het creëren van werkplezier mogelijk nog lastiger."
Als oorzaak van de honkvastheid van HR-professionals wijst het onderzoek naar zorgen over economische omstandigheden, die ertoe leiden dat mensen vasthouden aan hun huidige positie. Zo maken HR-professionals zich zorgen over prijsstijgingen na de coronacrisis en over de gevolgen van de oorlogen in Oekraïne en in Gaza.
Ondanks die zorgen is bijna de helft van de HR-professionals van mening dat hun positie op de arbeidsmarkt is verbeterd. In 2021 vond slechts 27 procent dat zij een sterke positie hadden, tegenwoordig is dat 44 procent.
"Met die verbeterde positie ziet het er niet naar uit dat er binnenkort veel beweging op de arbeidsmarkt voor HR-professionals in het verschiet ligt", zegt Breure.